Mirabelkový koláč s ořechy
složitější ale rafinovaný recept babího léta - mirabelky nasbíráte na kraji lískového plotu 3metry od jabloně, ořešák roste u rybníka
na těsto:
- 275 g hladké nebo polohrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 175 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 30 ml mléka
vanilkový krém:
- 500 ml mléka
- 50 g mouky
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 50 g másla
- 3 vejce
- 75 g cukru krystal
drobenka/žmolenka:
- 100 g másla
- 125 g mouky
- 100 g cukru
- 50 g mletých jader vlašských ořechů
- 1 lžička mleté skořice
V míse smícháme 275 g mouky a moučkový cukr. Rychle zapracujeme 175 g másla,
1 vejce, sůl a 30 ml mléka. Zpracované těsto zabalíme do potravinové fólie a na hodinu dáme odpočinout na chladné místo.
Připravíme si vanilkový krém: svaříme 500 ml mléka a po té jej vložíme do horké vodní lázně, přimícháme 50 g mouky, citrónovou kůru, 50 g másla, 3 vejce, 75 g cukru a mícháme do zhoustnutí. Krém dáme vychladnout.
Připravíme se drobenku neboli žmolenku: máslo propracujeme s ořechy, přidáme 125 g mouky a 100 g cukru smíchaného se skořicí.
Do tukem vymazané formy vtlačíme rukou těsto, utvoříme okraje. Těsto potřeme vychladlým vanilkovým krémem, obložíme ovocem a posypeme ořechovou drobenkou.
V předem vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut, ale pozor hlídat!