Borůvkový koláč

28.10.2020

velmi rychlý a snadný, ve staré peci na bukovém dřevě pečený

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla (event. Hery)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • lžíce strouhanky
  • minimálně 1l borůvek
  • na drobenku/ žmolenku:
  • máslo
  • cukr (krupice)
  • mouka (hrubá)

Vezmeme si menší mísu a v ní mouku smíchám s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a dobře rukou prohněteme. Když se nám směs spojí, nejlépe na pracovní desce ji zpracujeme do těstové koule, kterou necháme na chladném místě chvíli odležet- nelépe zabalenou v potravinové fólii.

Formu na koláč si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto dlaní vtlačíme do formy, vytvoříme zvednuté okraje. Když se těsto lepí na ruce, pomůže nám namočit si prsty do studené vody. Těsto ve formě propícháme na několika místech vidličkou, posypeme trochou jemně mleté strouhanky a na strouhanku poklademe borůvky v dostatečné vrstvě. Na závěr posypeme drobenkou neboli žmolenkou. V troubě pečeme asi tak 30 minut, ale záleží na tom, jak moc topíme. Takže lepší je koláč hlídat a troubu případně odvětrávat.