Recepty


Borůvkový koláč

velmi rychlý a snadný, ve staré peci na  bukovém dřevě pečený

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla (event. Hery)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • lžíce strouhanky
  • minimálně 1l borůvek
  • na drobenku/ žmolenku:
  • máslo
  • cukr (krupice)
  • mouka (hrubá)

Vezmeme si menší mísu a v ní mouku smíchám s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a dobře  rukou prohněteme. Když se nám směs spojí, nejlépe na pracovní desce ji zpracujeme do těstové koule, kterou necháme na chladném místě chvíli odležet- nelépe zabalenou v potravinové fólii.

Formu na koláč si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto dlaní vtlačíme do formy, vytvoříme zvednuté okraje. Když se těsto lepí na ruce, pomůže nám namočit si prsty do studené vody. Těsto ve formě propícháme na několika místech vidličkou, posypeme trochou jemně mleté strouhanky a na strouhanku poklademe borůvky v dostatečné vrstvě. Na závěr posypeme drobenkou neboli žmolenkou. V troubě pečeme asi tak 30 minut, ale záleží na tom, jak moc topíme. Takže lepší je koláč hlídat a troubu případně odvětrávat.

 

Mirabelkový koláč s ořechy

složitější ale rafinovaný recept babího léta  -   mirabelky nasbíráte na kraji lískového plotu 3metry od jabloně, ořešák roste u rybníka

na těsto:

  • 275 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 175 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 30 ml mléka       

vanilkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 50 g mouky
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 75 g cukru krystal

drobenka/žmolenka:

  • 100 g másla
  • 125 g mouky
  • 100 g cukru
  • 50 g mletých jader vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice

V míse smícháme 275 g mouky a moučkový cukr. Rychle zapracujeme  175 g másla,
1 vejce, sůl a 30 ml mléka. Zpracované těsto zabalíme do potravinové fólie a  na hodinu dáme odpočinout na chladné místo. 

Připravíme si vanilkový krém: svaříme 500 ml mléka a po té jej vložíme do horké vodní lázně, přimícháme 50 g mouky, citrónovou kůru, 50 g másla, 3 vejce, 75 g cukru a mícháme do zhoustnutí. Krém dáme vychladnout.

Připravíme se drobenku neboli žmolenku: máslo propracujeme s ořechy, přidáme 125 g mouky a 100 g cukru smíchaného se skořicí.

Do tukem vymazané formy vtlačíme rukou těsto, utvoříme okraje. Těsto potřeme vychladlým vanilkovým krémem, obložíme ovocem a posypeme ořechovou drobenkou.

V předem vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut, ale pozor hlídat! 

 

zpět ...